Ik las onlangs een interessante blog van Samsung die vooruit kijkt naar HR in 2020. Door de veranderende workforce en de focus op nieuwe vaardigheden zoals creatief denken verschuift traditionele hr naar strategisch humanresourcesmanagement. De opdracht van HR reikt daarbij verder dan werving en selectie van medewerkers.

Alles wat je onderneemt, heeft wortels in de doelstellingen van je organisatie. Die bepalen bijvoorbeeld of je voor een project interne medewerkers inschakelt, een beroep doet op freelancers of een uitgekiende blended workforce samenstelt – de meest plausibele optie.

Hoe vertaal je die ontwikkelingen nu naar je hr-beleid? We delen de hoofdmaatregelen op in enkele categorieën:

Organisatie

Begin je met automatisering? Dan moet je sommige banen onvermijdelijk anders invullen. Je kunt zelfs totaal nieuwe jobcategorieën creëren waarin je gedigitaliseerde processen koppelt aan creativiteit en autonomie.

Tegelijk zul je merken dat de hiërarchische organisatiestructuur niet houdbaar blijft. Als je sterrenteams wilt samenstellen moet je de grenzen tussen niveaus en disciplines, en tussen bedrijf en buitenwereld doorbreken.

Rekrutering

Talent sourcing is niet langer de spil van de organisatie. De centrale vraag is nu: wie is de beste man of vrouw voor de job? Met die open aanpak zullen interne medewerkers zich gaan focussen op datgene waar ze goed in zijn. En via digital freelancers, die komen en gaan, laat je innovatie en frisse ideeën binnen.

Een cv met vele ervaringen op korte termijn? Daarover hoef je geen argwaan meer te hebben. Het is juist een rijkdom. En waar je vroeger sterk focuste op hard skills, zul je binnenkort meer aandacht schenken aan de softere vaardigheden. Inderdaad, creativiteit en inzicht.

Evaluatie

De veranderlijke, steeds mobielere werkomgeving zal je noodzaken om kort op de bal te spelen: nieuwe behoeftes identificeren, uitdagingen opvangen met de juiste skills, teamleden betrokken houden en motiveren zichzelf te ontplooien, … Het wordt ook belangrijker om de vorderingen van je bestaande workforce  (vaste medewerkers én digital freelancers) te monitoren.

Data en een talent management system vormen daarbij je trouwe compagnon. Bijvoorbeeld om KPI ’ s te checken of om in een oogopslag te zien welke skills en certificaten een medewerker al in huis heeft. Stoot je op leemtes? Dan kun je die opvullen met extra training of nieuw talent.

Optimaal gebruik maken van onze expertise? Stuur ons een bericht!

5 + 4 =