23 september 2019 Executive summary

Uitdagingen van klanten

De gevolgen van 2020 trends zien we niet alleen in allerlei aspecten van onze maatschappij en economie, maar zien we ook terug bij onze klanten. We maken regelmatig een samenvatting van de punten die hieruit komen.

  • Opschaling, onzekerheid, turbulentie en disruptie. Disrupties zijn van alle tijden, maar de laatste 10, 20 jaar is hun aantal geëxplodeerd. Het is voor veel ondernemers de vraag of hun bedrijfsmodel over 5 jaar nog bestaat.
  • Een open huis. Organisaties waar men in- en uitloopt, maar ook een 'glazen huis'; waar iedereen in de kasten kan kijken.
  • Virtuele verbindingen en loyaliteiten. Sociale media bieden enorme mogelijkheden, maar betekenen ook grote vluchtigheid.
  • Nieuwe vormen van werken en samenwerken, ook met mensen die je niet of nauwelijks kent.
  • Diversiteit in de volle breedte; niet alleen in maatschappij en markt, maar ook binnen organisaties zelf: qua gender, afkomst, levensbeschouwing, generatie, expertise en werkmethodiek.
  • Ethiek, integriteit, zingeving en reputatie. Mede door ontzuiling en diversificatie en zeker na de crisis in het eerste decennium zien we een sterke nadruk op moraliteit, zingeving en sociale verantwoordelijkheid.

Het speelveld voor organisaties wordt steeds complexer. De markt, de keten, de techniek, de regelgeving, de toezichthouders, de consument, de media, noem ze maar op, ze zijn allemaal veel minder standaard en overzichtelijk dan voorheen. Ze worden gekenmerkt door onvoorspelbaarheid en onbeheersbaarheid.

Wij merken dat organisaties op zoek zijn naar een andere vorm van organiseren. Zij willen inzicht en ontwikkeling van mensen en teams vergroten. Belangrijke aspecten daarbij zijn: leren, adapteren, innoveren, samenwerken, omgaan met snelheid, dynamiek, meervoudigheid en onzekerheid. Organisaties willen meer grip op talent.