Internationaal succes, 50-plussers die het verschil maken en multinationals die een duidelijke keuze maken of zij talent willen binden en boeien. Deze blog gaat ook over een onderzoek naar de meest gewenste leermethodieken in 2019 en mijn kijk daarop. Al meerdere keren werd mij gevraagd om een blog te schrijven. Geen dagelijkse bezigheid van een jonge ondernemer. Wat me daarin aanspreekt is dat de schrijver zelf bepaalt waar het over gaat. Ik kijk terug op 2018 met 50-plussers die het verschil maken en multinationals die een duidelijke voorkeur hebben in hoe zij talent willen binden en boeien. Deze blog gaat ook over een onderzoek naar de meest gewenste leermethodieken in 2019 en mijn kijk daarop. Als laatste informeer ik mijn lezers met trots over het verwelkomen van zeven nieuwe collega’s.

GENERATIE Y, Z EN ALPHA HAAKT MASSAAL AF

Ik ben een echte fan van Expeditie Robinson. Dat komt waarschijnlijk vanwege mijn achtergrond: het waarnemen van gedrag en gedragsverandering onder moeilijke fysieke en mentale omstandigheden. En het begeleiden van de impact daarvan op individueel gedrag, groepsdynamiek en -prestaties. Ik gebruikte in de inleiding al even de term 50-plussers. In de huidige arbeidsmarkt lijkt leeftijdsdiscriminatie hardnekkiger toegenomen dan werd aangenomen. Veel mensen, inclusief John de Wolf, doen hun uiterste best deze situatie te veranderen. Directeur Tof Thissen van UWV riep werkgevers zelfs op om als goed voornemen in 2019 vaker ouderen te selecteren. Los van dit verzoek ben ik benieuwd of het UWV daarin een voorbeeldrol neemt. Socioloog Jelle Lossbroek onderzocht dit thema. Zijn onderzoek laat zien dat werkgevers blijven vasthouden aan hun vooroordelen over 50-plussers en de voorkeur geven aan generaties Y, Z en Alpha bij een vacante positie. Als ik zie hoe Boer Jan in Expeditie Robinson al deze generaties het nakijken geeft, mogen diezelfde werkgevers zich afvragen of ze de juiste keuze maken. We zagen generatie Y, Z en Alpha massaal afhaken. Omdat het even tegenzat, vanwege heimwee, omdat ze iets te directe feedback kregen van een andere deelnemer, omdat ze honger hadden, uitgeput waren, verwend zijn…? Hebben we te maken met de ‘afhaak-generatie’? Boer Jan heeft in ieder geval laten zien dat het voor werkgevers de moeite waard is ouder talent uit te nodigen bij een selectieprocedure.

INTERTOYS VERWIJDERT MOTIVERENDE MIDDELEN 

Ik ben net terug van een weekje skiën in Oostenrijk. In de Eisbar (Kirchberg) hoorde ik een bijzonder verhaal over het centraal stellen van talent. Intertoys (eigendom van Alteri Investments) is met 500 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Bonaire en Curacao niet de kleinste ‘speelgoedverdeler’. Haar directie bedacht aan het eind van 2018 de boterletter en het kerstpakket voor hun talenten – zij noemen hen ‘waarmakers’ – te schrappen. Dat is schijnbaar als volgt gebracht: de directie heeft besloten deze motiverende middelen voor het personeel te verwijderen. In het kader van het vinden en binden van talent vind ik dit voorbeeld wel noemenswaardig. De arbeidsmarkt staat onder druk en wordt volgens journalist Martijn Klerks krapper dan krap. Werkgevers hebben steeds meer moeite om goed personeel te vinden. Als je dan als directie besluit medewerkers een boterletter en/of kerstpakket te ontzeggen met de boodschap dat je motiverende middelen voor het personeel verwijdert, dan ligt de focus meer op het vinden dan het binden van talent. Dat wordt ook bevestigd op hun website met 570 vacatures in Nederland! Volgens mij zijn juist de medewerkers het visitekaartje van Intertoys en bepalen zij voor het grootste deel het resultaat. Ik hoop dat Intertoys haar ‘waarmakers’ in 2019 de centrale plaats geeft die zij verdienen.

MARKTEFFECT ONDERZOEKT WIJZE WAAROP WE WILLEN LEREN

Markteffect onderzocht in opdracht van GoodHabitz de ontwikkelingen van verschillende leermethodieken. Het onderzoek laat zien dat persoonlijke ontwikkeling ook in 2019 enorm belangrijk blijft en medewerkers verwachten dat hun werkgever daarin blijft investeren. Daarnaast:

  • Is leren een gedeelde verantwoordelijkheid die bijna altijd door de werkgever wordt betaald;
  • Zijn positieve psychologie, managementvaardigheden en persoonlijke effectiviteit de voornaamste Nederlandse interessegebieden;
  • Wordt er steeds meer geleerd onder werktijd;
  • Zet de opkomst van blended learning en online leren verder door;
  • Is er een lichte daling van het aantal werkgerelateerde trainingen;
  • Is er een stijging in het aantal gevolgde online werkgerelateerde trainingen;
  • Neemt de interesse in werkgerelateerde online trainingen verder toe;
  • Wordt de werkgever meer gewaardeerd wanneer hij een online leerabonnement aanbiedt.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat praktijk-leren, e-learning en blended learning klassieke leermethodes gaan vervangen. Zij tonen aan dat leren door e-learning en YouTube de grootste stijgers zijn in de toekomst. Opvallend is dat het aantal medewerkers, die niet weten hoe zij willen leren, in de toekomst met ruim 66% toeneemt. Boeken, klassikaal contactonderwijs, collega’s en praktijk-leren zijn volgens het onderzoek minder aantrekkelijk. Er vindt inderdaad een verschuiving plaats. Toch geloof ik dat alle vormen van leren blijven bijdragen aan de groei van medewerkers en organisaties. TALENTBOARD BIEDT DUURZAME OPLOSSING VOOR ‘LEER-VERSCHUIVING’ Daarom hebben wij ervoor gekozen met TalentBoard alle onderzochte leervormen aan te bieden op 1 platform. Een ‘one-stop-shop’ waar je met al je leervragen terecht kunt. Organisaties, teams en medewerkers worden nergens toe verplicht. Zij krijgen on- en offline advies over de leermethode die op dat moment het meeste oplevert. Het onderzoek laat ook zien dat het aantal ‘weet ik niets’ in de toekomst zal stijgen met 66%. Met TalentBoard verdwijnt dit aandeel volledig. Iedere gebruiker krijgt een advies op maat, zodat hij of zij direct weet welke leermethode het leukst is of het beste aansluit bij het persoonlijk profiel, de huidige en/of gewenste functie.

BOOST&CO ZET HAAR GROEI DOOR

Onze droom, visie en missie trekt niet alleen nieuwe klanten aan maar ook nieuw talent. En dat is ook hard nodig. Om alle nieuwe klanten en mooie projecten in te vullen hebben we zeven nieuwe talenten mogen verwelkomen. De transfer werd geformaliseerd in onze eigen persruimte. Bart Dikmans is gestart als business development manager waarin hij verantwoordelijk is voor de werving van nieuwe en uitbouw van bestaande klanten. Hij was voorheen onder andere 10 jaar werkzaam in een commerciële rol bij Interpolis en ruim 8 jaar bij Kenneth Smit als senior trainer en coach. Om onze internationale groei invulling te geven hebben we ook Danny Buelens aangetrokken. Zijn taaltalent zetten we in voor het opleiden van lokale opleiders in Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en België. En later in andere landen en continenten. Daarnaast zal hij een rol spelen in het uitbreiden van partnerships met internationale lokale opleiders voor de verdere uitrol van TalentBoard. Pieter van Gorp start als partner consultant in welke rol hij bedrijven adviseert over talentontwikkeling in relatie tot strategische keuzes. Met ruim 20 jaar strategisch commerciële ervaring binnen Interpolis en 5 jaar ervaring als bedrijven-coach bij Achmea, is hij een welkome aanvulling voor het team consultants. ASML was blij met hem als programma directeur en binnen Simac boekte Joep Pernot als director mooie resultaten. Hij startte een eigen e-learning bedrijf en na de verkoop ervan ging hij aan de slag als wethouder bij Gemeente Nuenen. Joep is aangetrokken voor het realiseren van blended learning oplossingen voor nationale en internationale klanten. De tweede partner consultant is Don Pasanea. Naast zijn politieke ervaring heeft hij zijn sporen verdiend als internationaal change manager, senior business consultant bij Kenneth Smit en CEO bij Global Beauty. Hij adviseert klanten over talentontwikkeling in relatie tot hun gekozen leiderschapsstrategie. We zijn ook blij dat we Anand Jansen binnen het team mogen verwelkomen. Als consulting partner gaat hij zich vooral bezighouden met het vertalen van strategische initiatieven van organisaties naar learning en development activiteiten. Hij heeft ervaring als learning strategy consultant binnen EY, business developer bij Utrecht Holdings en TinQwise. Het BOOST&CO team wenst wij u een succesvol en talentvol 2019!